آیا تا به حال پیش آمده در مورد چگونگی ثبت و پرداخت بیمه تامین اجتماعی و شرایط آن سوالی داشته باشید؟ یا اینکه دربارهی شرایط لازم برای بازنشسته شدن و اینکه از چه بیمهای استفاده کنید مناسب است، بخواهید مطلبی بدانید؟ در مورد چگونگی مراحل بیمه شدن، چه کارهایی را باید انجام داد؟ و چه کار هایی را نباید انجام داد؟
همچنین در مورد نرخ بیمه، سابقه بیمه، انعقاد قرارداد جدید و بیمه های مختلف تامین اجتماعی با شرایط پرداختی متفاوتی که همیشه ذهن من و شما درگیر آن می شود. می خواهیم در این مقاله در مورد همهی موضوعات فوق با هم صحبت کنیم، که معمولاً بیشتر افراد با آن مواجه هستند.
امروز داستانی را می خواهم مطرح کنم که برای خود من هم پیش آمده و برای حل مشکل بیمه بهتر که از یک خبره مشاوره بگیرید. البته من خودم با یک مشاورهای که از سایت بیدبرگ گرفتم، توانستم تصمیم درستی را اتخاذ کنم. که در ادامه باز گو خواهم کرد و امیدوارم این مطلب برای شما هم مفید واقع شود.
البته بعد از ارتباط با سایت هزینه ای را پرداخت نمودم و پیامکی برای من ارسال گردید و زمانی را مشخص کردند تا مشاور محترم با من تماس بگیرد. خوشبختانه به موقع و سر وقت تعیین شده با من تماس گرفتند. شخص تماس گیرنده آقایی بودند که بسیار مودب و خوش برخورد. در کمال آرامش و بردباری پاسخ سوالات من را دادند. ایشان اطلاعات و آگاهی کامل به قوانین و بخشنامه های بیمه را داشتند. من بعد از معرفی خودم و توضیح مختصر در مورد شرایطی که داشتم را با ایشان در میان گذاشتم. جهت اطلاع بیشتر شما کل گفتگویی که مابین من و ایشان داشتیم، به آن اشاره می کنم .
من در ابتدا سرگذشت بیمه خودم را توضیح دادم و به ایشان گفتم که سن من ۴۸ سال هست و مهندس ناظر می باشم که از سال ۱۳۷۷ سابقه بیمهی من شروع می شود. البته سابقه بیمه ۲سال اول مربوط به دورهی سربازی را در سال ۱۳۹۲ با بخشنامه ای که آن موقع موجود بود، پرداخت کرده و بیمه رد نمودم. در طول ۲۴ سال گذشته من فقط ۱۶ سال سابقهی بیمه دارم. در طی این مدت چندین مرتبه سابقهی بیمه من قطع و وصل شده است. در ضمن برای دو سال آخر هم حق بیمه رد نکردم.
من سعی میکنم این گفتگو را به صورت پرسش و پاسخ مطرح نمایم، تا شرایط مشاوره انجام گرفته برای خوانندگان عزیز ملموس تر باشد.
پرسش اول: آیا قطع و وصل شدن سابقهی بیمه خللی در سوابق و تعداد سنوات پرداختی بیمه خواهد داشت و این باعث ازبین رفتن و کاهش سوابق بیمهی من شده است؟
پاسخ مشاور: خیر، به هیچ عنوان قطع و وصل بوجود آمده در پرداختی بیمهی شما مشکلی برای سابقه ی قبلی بیمهی تان در بر نخواهد داشت.
پرسش دوم: آیا می توانم برای ماه هایی که در گذشته بیمه رد نکردم، به صورت خویش فرما یا از هر نوع بیمه دیگری استفاده کنم و حق بیمه رد نمایم؟
پاسخ مشاور: به صورت کوتاه در حال حاضرجواب شما خیر، در ادامه توضیح دادند که در سمینار و کنفرانس های سازمان تامین اجتماعی توسط مسئولین سازمان برای این در خواست های بیمه شدگان پیشنهاداتی ارائه شده، ولی فعلاً بخشنامه ی جدیدی از طرف سازمان تامین اجتماعی ابلاغ نشده است. بنابراین شاید در آینده نزدیک فرمول و بخشنامهای تصویب شود و این امکان بوجود بیاید. شاید بتوانید از طریق خرید سابقه حق بیمه سال هایی که بیمه رد نشده اقدام نمایید.
پرسش سوم: آیا در پروژه ساختمانی شخصی امکان پرداخت بیمه از طریق لیست کارگران ساختمانی برای افرادی مانند من که مهندس ناظرهستم، وجود دارد؟
پاسخ مشاور: خیر، در پروژههای ساختمانی امکان ارسال لیست بیمه وجود ندارد. شما به عنوان مهندس ناظر می توانید از طریق بیمه خویش فرما یا به صورت اختیاری اقدام نمایید.
پرسش چهارم : آیا لیست بیمه کارگری توسط کارفرمای ساختمان در حال ساخت رد میشود یا نه؟
پاسخ مشاور: خیر، اصلا هیچ لیست بیمهای توسط کارفرمای ساختمان در حال ساخت از طرف سازمان تامین اجتماعی پذیرفته نمیشود. البته بیمهای که کارفرمای ساختمان در حال ساخت برای کارگاه ساختمانی دریافت می کند. بیمه مسئولیت مدنی در مقابل کارگران می باشد و ارتباطی به بیمه تامین اجتماعی ندارد. برای اینکه این کارگاه ها دارای کد کارگاهی نیستند و امکان ارائه لیست کارگری برای این ساختمان ها وجود ندارد.
پرسش پنجم: بازنشستگی و دریافت مستمری از چه سنی و چه شرایطی برای من مهیا می شود؟
پاسخ مشاور: به طور کلی افراد بیمه شده در صورت داشتن شرایط ذیل می توانند بازنشسته شوند و از مستمری بیمه استفاده نمایند. البته سه حالت عادی وجود دارد. حالت اول در صورت داشتن 30سال سابقه و 50سال سن فرد بیمه شده می تواند بازنشسته شود. (که معادل ۳۰ روز مستمری به فرد تعلق می گیرد.) حالت دوم 35سال سابقه و بدون شرط سنی که معادل 35روز فرد بیمه شده مستمری دریافت می نماید. حالت سوم حداقل 20سال سابقه و 60سال سن داشته باشید که در اینصورت معادل 20روز می توانید مستمری بگیرید. البته حالت دیگری وجود دارد و آن حالت کار سخت و زیانآور و به صورت مداوم می باشد که با ۲۰ سال سابقه بدون شرط سنی فرد بیمه شده بازنشسته می شود و معادل ۳۰ روز حقوق مستمری می گیرد.
در جدول ذیل لیست حقوق مستمری در سال ۱۴۰۱ آورده شده است.
پرسش ششم: برای دریافت حداکثر سقف بیمه مستمری من بایستی چه مدت و به چه ترتیبی در پایان دوره قبل از بازنشستگی بیمه رد کنم؟
پاسخ مشاور: شما به دو طریق می توانید برای آینده برنامه ریزی نمایید. حالت اول از سن ۵۶ و ۵۷ سالگی یعنی ۳ الی۴سال پایانی سنوات خدمتی، شما باید حقوق مد نظر خود را به صورت پلکانی افزایش دهید و از طریق شرکت حقوقی نسبت به پرداخت حق بیمه اقدام نمایید. تا بتوانید حقوق ۲ سال آخر را به صورت سقف حداکثری پرداخت نمایید و حق بیمه رد شود. در این شرایط مستمری پرداختی به شما با احتساب ۲ سال آخر در نظر گرفته خواهد شد. (طبق فرمول مستمری بازنشستگی برابر خواهد بود با دریافتی دو سال آخر تقسیم بر۲۴ ضربدر تعداد سنوات پرداخت شده حق بیمه بخش بر ۳۰ )
البته لازم به ذکر که حالت دوم اطلاعاتی هست که توسط کارگزاری ارائه شده و ارتباطی به پاسخ مشاور ندارد. در حالت دوم حق بیمه که به صورت خویش فرما رد می کنید بایستی طی دوره طولانی تر برای مثال دوازده سال افزایش حق بیمه را انجام دهید. در این صورت نیازی ندارید تا لیست بیمه را در ۳ تا ۴ سال پایانی از شرکت حقوقی رد نمایید.
پرسش هفتم: تفاوت بین بیمه خویش فرما، اختیاری ( ۱۲,۱۴,۱۸,۲۷درصد) و اجباری در چیست و کدام روش را برای شرایط من توصیه می کنید؟
پاسخ مشاور: به طور کلی بیمه شدگان حرف و مشاغل آزاد می توانند به چهار طریق حق بیمه پرداخت نمایند. که هر یک شامل شرایط و مزایای مربوط به خود می باشد. روش اول بایستی بابت حق بیمه فرد ۱۲ درصد حقوق دریافتی که معادل ۵۱۸۰۰۰ تومان می شود، پرداخت نماید. در روش دوم ۱۴درصد حق بیمه معادل ۶۴۰۰۰۰تومان و در روش سوم ۱۸درصد معادل ۷۷۰۰۰۰ تومان ( البته به ازای هر نفر تحت تکفل مبلغ ۹۰۰۰۰ تومان به حق بیمه افزوده می شود) توسط فرد به صورت ماهیانه پرداخت شود. بیمه اختیاری که همان معادل روش ۲۷ درصد می باشد. باید مبلغ حق بیمه ماهیانه امسال یعنی سال ۱۴۰۱ معادل ۱۴۰۰۰۰۰ تومان پرداخت شود. در ضمن بیمه اجباری همان بیمهای هست که توسط شرکت حقوقی برای شما لیست بیمه رد می گردد.
البته برای توضیح بیشتر در جدول زیر می توانید شرایط و مزایای هر روش به صورت جداگانه مشاهده نمایید.
پرسش هشتم: آیا بیمه دانشجویی که در حال حاضر وجود دارد، عطف ما سبق میشود و من می توانم برای مدت تحصیل دانشگاهم بیمه رد نمایم؟
پاسخ مشاور: خیر بیمه دانشجویی عطف ما سبق نمی شود و فقط افرادی که در حال حاضر دانشجو هستند، می توانند حق بیمه رد کنند. البته بیمه خویش فرما و چگونگی انتخاب روش پرداخت در ادامه کار به مانند بیمه حرف و مشاغل آزاد می باشد و از همان فرمول تبعیت می کند.
پرسش نهم: فرد دانشجو در صورت پرداخت حق بیمه، قرارداد دانشجویی وی از چه زمانی شروع می شود؟
پاسخ مشاور: هر دانشجویی می تواند طبق قانون بیمه حرف و مشاغل آزاد بیمه رد کند و زمان شروع سابقه بیمه از موقع درخواست و ثبت در سازمان تامین اجتماعی خواهد بود.
پرسش دهم: آیا در موقع خدمت سربازی افرادی که قبل از سربازی سابقه بیمه داشتند، سابقه بیمه در مدت سربازی به صورت رایگان محاسبه می گردد؟
پاسخ مشاور: طبق بخشنامه سازمان افرادی که قبل از مرداد ۱۳۸۴ خدمت سربازی رفته باشند و در ضمن دارای سابقه بیمه قبل از سربازی باشند. حق بیمه برای این افراد به صورت رایگان می باشد در غیر اینصورت باید به مانند بیمه حرف و مشاغل آزاد نسبت به خرید سابقه بیمه در زمان سربازی هزینه پرداخت نمایند.
من اینجا می خواهم در مورد بیمه اجباری یا بیمه کارفرمایی هم یک توضیح کوچک بدهم. افرادی که بخواهند از این روش برای پرداخت حق بیمهی خود اقدام کنند. باید حتما اسم و مشخصات فرد بیمه شده در لیست بیمه کارفرمای مورد نظر به سازمان ارسال شود. جهت کسب اطلاعات بیشتر و چگونگی انجام مراحل بیمه اجباری بهتر است از فلو چارتی که در ذیل می بینید، استفاده نمایید.
امیدوارم مطالب ارائه شده در این متن مورد توجه شما قرار گرفته باشد. من در این مقاله خواستم به صورت ساده موارد و شرایط بیمه تامین اجتماعی را بررسی نمایم.
نتیجهگیری و جمع بندی
من بعد از این گفتگو به شخصه تصمیمی گرفتم و به کارگزاری سازمان بیمه تامین اجتماعی مراجعه نمودم تا قرارداد بیمه با تعرفه ۱۸ درصد را منعقد نمایم. شاید بپرسید چرا و برای چه این تصمیم را گرفتم زیرا تحلیل اقتصادی من از بابت صرفه اقتصادی این طرح نسبت به بقیه بدین قرار می باشد. اگر من در حال حاضر ۳۵۰ میلیون تومان پول نقد را در بانکی سرمایه گذاری بکنم، سودی که بانک به من پرداخت می کند به ازای هر ماه مبلغی معادل ۵ میلیون تومان می باشد. در حالی که سازمان تامین اجتماعی با احتساب مستمری که به افراد بازنشسته با حداقل حقوق پرداخت می نماید ۵ میلیون و پانصدو هشتاد هزار تومان می باشد. ( البته ۳۵۰میلیون تومان معادل ارزش فعلی مجموع پرداختی می باشد که من به عنوان حق بیمهی خودم در طول ۲۸ سال با احتساب حدود یک میلیون تومان ماهیانه امسال پرداخت می نمایم تا ۱۲ سال بعد در ۶۰ سالگی باز نشسته خواهم شد ) پس می توان گفت که این قرارداد بیمه با اختلاف حدود ده درصد بیشتر به نفع من خواهد بود. پس به جای اینکه پول خود را در بانک سرمایه گذاری کنم بهتر است که قرارداد بیمه تامین اجتماعی را منعقد نمایم.
البته لازم به ذکر است موارد ارائه شده نظرات مشاور محترم بیمه می باشد و این نظرات با توجه به سوابق و اطلاعات به روز ایشان دارای اعتبار و اطمینان قابل قبولی هستند. من در پایان از مشاور محترم و سایت بیدبرگ کمال تشکر را دارم.
با سلام
خیلی ممنوم از اطلاعات خوبی که گفتین اگه میشه در مورد بیمه اجباری بیشتر توضیح بدین.